Partnerské vízum do Austrálie - Kukabara
Do Austrálie s partnerem nebo na vlastní pěst...

Slyšeli jste, že nabízíme partnerské vízum?

Na partnerská víza se nás lidé často ptají a nevědí, zda se pro ně hodí.

Vysvětlíme, že když slyšíte anglický výraz „Dependant Visa“, že se jedná o víza partnerská.

„Osobně jsem partnerské vízum využil již v roce 1997 a byla to skvělá volba,“ říká Vlasta Tichý

Kdo všechno může výhodu partnerských víz získat?

  • manželská dvojice
  • dvojice žijící v dlouhodobém partnerském vztahu (minimálně 1 rok)

Princip spočívá v tom, že jeden z dvojice žádá o studentské vízum, druhý cestuje s ním a má status „dependant“, tedy závislý partner.

Co musím splnit pro prokázání partnerského vztahu?

Jelikož známe dependantská víza z osobní zkušenosti, víme dobře, co je třeba ambasádě prokázat, aby váš vztah byl uznán a partnerské vízum jste získali.

  • žádost o vízum se podává online
  • vyplní se studentský formulář
  • přiloží se průvodní dopis s vysvětlením vašeho vztahu
  • doloží se materiály prokazující váš vztah po dobu minimálně jednoho roku a relevantnost společné cesty do Austrálie
  • manželé doloží pouze oddací list, případně rodné listy dětí
  • častý je dotaz z ambasády na vaši finanční situaci (finanční krytí pobytu)

Nejdůležitější v této fázi přípravy je mít zkušenosti a neudělat chybu v přípravě! Jinak se lehce může stát, že svůj vztah špatně doložíte a přijdete o nemalé peníze.

Nechejte si materiály překontrolovat

„Double Check“ je anglický výraz, používaný, když si chcete být něčím skutečně jisti. Zkontrolovat vám, co a v jaké formě doložit, je pro nás naprosto stěžejní částí naší práce!

Kolik partnerské vízum stoji?

Ještě do poloviny roku 2013 se platilo pouze za studentské vízum hlavního žadatele (stejná cena, jako klasické vízum) a dependant neplatil nic. Podobných informací je na netu plno, ale POZOR, došlo ke změně a ambasáda zpoplatnila i žádost partnera!

Cenu uvádíme v Kč: Australská ambasáda poplatek v AUD mění poměrně často a to podle aktuálního směnného kurzu. Uvádíme cenu v Kč, jelikož to vám poskytne nejlepší přehled o tom, kolik se za vízum platí.

  • za studentská víza (ten z dvojice, který chodí do školy) je to cca 10.000 Kč / poplatek v AUD
  • za partnera (dependanta) je to cca 7.500 Kč / poplatek v AUD
  • za dítě do 18 let cca 3.500 Kč /  poplatek v AUD

Jaké mají partneři pracovní povolení?

Pracovní povolení pro studenta zůstává naprosto stejné, jako při udělení studentského víza, tj. 40 hodin za 2 týdny, a práce na plný úvazek v době prázdnin.

Partner, a to se často plete, může pracovat po celou dobu platnosti víza „jenom“ 40 hodin za 2 týdny.

Výjimkou je postgraduální studium hlavního žadatele, v takovém případě partner získává pracovní povolení na plný úvazek po celou dobu trvání víza.

Může partner také studovat?

Ano, studovat může i „dependant“ a jsou to takové „malé“ plusové body, které ke své žádosti můžete přidat.

Doba studia pro partnera je omezena na maximum 12 týdnů, takže se dobře hodí studovat např. některý z Cambridge kurzů (FCE, CAE či dokonce CPE), či jakýkoli jiný jazykový kurz (GE).

Důležité je v tuto chvíli správně časově skloubit vaše kurzy. Chcete-li se přijít poradit, nic vás návštěva v našich kancelářích nestojí.

Pavla Gultová zdůrazňuje:

„Jestliže se rada odborníka hodí při žádosti o studentské vízum, v případě partnerského víza to platí dvojnásob!“