Prodlužování víz do Austrálie - Kukabara
Austrálie si říká o prodloužení vašeho pobytu...

Budu si chtít pobyt prodloužit?

„Austrálie mě nadchla, chci si to tu protáhnout,“ slyšíme často od lidí, kterým jsme do Austrálie pomáhali odcestovat.

Taková věta nás vždycky velmi potěší. Je to ocenění dobré práce Kukabary, ale také potvrzením toho, jak krásnou zemi propagujeme.

Existují dvě varianty:

Prodlužování víz je běžnou praxí

Počet lidí, kterým se v Austrálii zalíbí a rádi by tam zůstali déle, je stále větší. Je to dáno tím, že se českým a slovenským studentům v Austrálii dobře daří.

Studenti si slušně vydělávají, najdou se v tamním životním stylu a domů se jim hned tak nechce.

Jak postupovat při prodlužování víza?

  • kontaktovat Kukabaru a poradit se
  • společně sestavíme strukturu vašeho nového studia
  • vymyslíme, která škola a jaký kurz vám nejlépe vyhoví (časově – finančně!)
  • přihlásíme vás na školu a vyřídíme administrativu
  • nachystáme materiály k žádosti o vízum
  • prodloužíme vaše zdravotní pojištění
  • změníme zpáteční datum vaší stávající letenky
  • vymyslíme plány na vaše závěrečné cestování po Austrálii

Postupujte podle rady zkušených – chyby při vymýšlení individuálních řešení jsou časté.

Důležité je:

  • včas se ozvat, což znamená ještě v době, než mi skončí předchozí studium
  • pohlídat si (nejlépe už doma) délku platnosti vašeho pasu

Při žádosti o nové studentské vízum Austrálii opouštět nemusíte.

Pakliže uvažujete o turistickém vízu (změně ze studentského na turistické), pak studenti často zvolí kvůli poplatku výlet mimo kontinent, aby ušetřili. Změna ze studentského na turistické vízum je totiž ambasádou zpoplatněna a vycestováním (např. na Nový Zéland či na Bali) se ušetří (cca 290 AUD).

Změnit si turistické vízum přímo v Austrálii na studentské je dobrou variantou, ale půjde to pouze, vyberete-li si studium jazyka.

Kdybyste chtěli z turistického víza jít studovat odborný kurz, nelze požádat o víza přímo v Austrálii, ale musíte opustit zemi a čekat na vyřízení „offshore“, což je zdlouhavé a vízová kategorie 2 požaduje finanční garance, takže se to i časově protahuje.

Pozor na opakovaná prodlužování

Do roku 2013 studenti prodlužovali opakovaně a stálo je to vždy „pouze“ jednorázový poplatek ambasádě.

Nyní je první prodloužení za standardní poplatek, ale každé další je zpoplatněno extra sumou 700 AUD.

Řešením je rovnou požádat o co nejdelší kurz (může být i v délce roků, nikoli jenom měsíců, tzv. odborné či univerzitní kurzy), a dostat vízum na celou dobu pobytu.

Školné se v tom případě platí ve splátkách – přijďte se poradit.

Podejte novou žádost o vízum před propadnutím starých víz a získáte tzv. Bridging Visa, překlenovací víza, takže můžete i nadále zůstat v Austrálii a na nová víza tam vyčkat.

POZOR, nesmíte v tu dobu opustit zemi.