Vízové kategorie - Austrálie - Kukabara
Krásná budoucnost..., ostatní nechte na nás

Detailněji o vízových kategoriích

Jak jsme již napsali, je nutné se zorientovat a zvolit si studium i s ohledem na to, do jaké vízové kategorie váš vybraný typ studia spadá.

Podle nových vízových pravidel (od 1.7.2016) imigrační zavedlo kategorie nejenom pro zemi, ze které pocházíte (jaký pas máte), ale i pro školy.

Nejvýhodnější je se přijít poradit do Kukabary a vyřízení víza je snadné.

Pro žádost o studentské vízum potřebujete vždy toto (tzv. simplified visa):

O vaše vízum požádáme online.

Vyberete-li si školu s nižší kategorizací, bude po vás ambasáda požadovat více dokumentů

Nově již tolik nezáleží na tom, zda to bude studium angličtiny nebo odborný kurz!

V tomto případě potřebujete materiály pro horší kategorii (regular)

  • stejné materiály jako pro kategorii „simplified“
  • navíc musíte prokázat, že máte dostatek finančních prostředků na pokrytí životních nákladů po dobu studia v Austrálii (tzv. finanční krytí)
  • v některých případech požadují i doklad o úrovni angličtiny, případně speciální lékařskou prohlídku a průvodní dopis s vysvětlením vašich cestovních záměrů atd.
  • vízum se podává rovněž online, ale s více dokumenty

Finanční krytí

Finanční krytí se dokazuje předložením výpisu z běžného bankovního účtu a to 1 měsíc zpět, kde požadovaná suma musí být na účtu již jako počáteční zůstatek.

Ambasáda požaduje mít částku 19 830 AUD na rok studia (1 650 AUD za měsíc), nebo poměrnou částku, když vaše studium je kratší.

Příklad: vaše studium je na 6 měsíců, na účtu musíte mít 6 x 1 650 = 9 900 AUD.

Prostředky mohou být i na účtu v EUR aj. měnách.

Dále  je třeba prokázat, že máte i na zpáteční letenku (cca 2.000 AUD) a v případě, že jste z odborného kurzu platili jenom jeho část (splátku), tak že máte i finance na další splátky.

Pozor poprvé: jsou to finanční garance, které nikam neplatíte (je to jenom záruka).

Pozor podruhé: ručit vám může i někdo z rodiny, nejlépe rodiče. Kukabara vše vysvětlí, je to složitější!

Nebudeme dále zabíhat do podrobností, protože mohou nastat varianty, kdy jedete studovat na dobu delší než 1 rok, kdy jedete studovat s manželem / manželkou a dětmi, kdy jedete na „dependant“ visa s partnerem atd. Vždy se podmínky mohou trochu lišit a ambasáda je neoblomná, takže nesmíte udělat chybu!

„Naštěstí v Kukabaře naleznete pomocné křídlo (pomocnou ruku),“ směje se Pavla.